Terima Kasih Awak

eerrr...

Monday, May 16, 2011

sanggup kaut untung untung dengan cara keji

Assalamualaikum.

Sedihlah dengan sikap masyarakat sekarang. Sanggup menipu orang ramai semata-mata nak dapatkan untung lebih. Tak pernah ke dorang terfikir balasan yang bakal dorang terima satu hari nanti.

Siapa tengok berita hari tu? Bulletin utama tv3? Ye, itu berita dah lame. Aku tetap nak cerita. muahaha

Ada ke wajar, peniaga menggunakan barang yang dah luput tarikhnya, dibungkus semula dan di jual kepada orang ramai. Yang dah luput tarikhnya dekat 3 tahun pon ada. Barang-barang tu dorang ambil dari tong sampah. Antaranya serbuk coklat, susu, teh.

Aish, macam dah tak da kerja lain je sampai barang dalam tong sampah pon nak dijual semula. Kalau yang di ambil tu tin2 atau botol plastik dan dijual kat kilang besi buruk, tu tak pe lagi lah. Memang di galakkan kitar semula kan. Tapi, kalau isi dalamnya pon nak di kitar semula, apa kes.

Dorang ni memang tak berhati perut lah. Kalau tetiba pengguna-pengguna barang tersebut dapat penyakit, tak ke naya. Dorang siap buat aiskrim Malaysia lagi tau. pastu jual kat budak2 sekolah. Budak-budak kecik, komfem-komfem lah suka kan. Dorang Nampak sedap, terus je beli dan makan tanpa hiraukan orang lain.

Mak aku cakap, kalau barang2 pon dorang guna barang yang dah luput tarikhnya, air yang dorang guna untuk bancuh barang2 tu semua untuk buat aiskrim, komfem-komfem la guna air paip je kan. Orang yang jalankan perniagaan ni kat Selangor. Entah2 kat tempat lain pon ada. Mana tau dorang dah bukak cawangan ke kan.

Memang patut pon dorang kena tangkap. Tak pasal-pasal ada kang orang yang mati sebab keracunan makanan. Nasib baik polis cepat bertindak. Menakutkan betul lah. Ingatkan orang yang simbah2 asid tu je yang membahayakan.

Pasni, hati-hatilah dalam memilih makanan tu. Pastikan, tarikh luput tu dulu. Okeh?

Sekian.

14 Orang berkata:

mizzkechique said... [Reply]

akak ada tgk... grrrrr, memang geram.. kalau akak la yg tangkap diorg ni, akak sumbat molot diorg dgn makanan basi, bagi dia rasa mcm mn org lain rasa.. bunguk tahap cimpanzi la..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... [Reply]

org mcm gini harus dikenakan hukuman makan makanan basi selama 10 tahun

fazilzura said... [Reply]

kalau mknan dlm tong smpah di kitar semula ..??? x leh di bygkan .. eeeeeeeeeeeeeee gelis

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

MK : akak kuat ke nak sumbat dorang tu? hihi

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

cik betty : bagus gak idea tu kak, nanti makanan2 yg tak abes kat rumah tu tak la membazir, kite anta kat penjara, hihi

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

kalau tau mmg geli kak, tapi yg tak tau tu, mintak2 la dorang yg dah termakan tu tak ape2 kan?

CutieIntan said... [Reply]

sorry lain post comment sikit..8 orang satu blogg..memang best and terbaik laa korang!!!

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said... [Reply]

x berkat duit tu diaorg dapat..sengal!
agak2 la kan dik kan..kes naya ni!

Izyan Masri said... [Reply]

TERUK GILA KANN.ELOKNYA BAGI DIA JE MAKAN BALIK.KEHKEH :D

Cikli said... [Reply]

letih je cikgu depa ajar jd manusia berguna. semoga mereka insaf.

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

cutieintan : hihi, ni nama nya kes pemalas la kak, :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

sis pinky : memang tak kan berkat lah, :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

izyan : kalau kite kuat, kite suruh dorang makan semua tu, haha :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

cikli : harap2 la dorang sedar, jgn dorang buat lagi pasni dah la, :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...