Terima Kasih Awak

eerrr...

Thursday, April 28, 2011

salah ke berubah untuk jadi lebih baik?

assalamualaikum.

hye semua! macam mana hari ni? sihat? ke ada yg demam2, pening ? sabar ye. tu semua ujian ALlah untuk hambanya. kalau tak di uji, macam mana kita nak tau kita kuat ke tak. kan? kan?

sesiapa pon insan yg bernama manusia kat planet bumi ni boleh berubah jadi lebih baik.tak da siapa yg marah. Selagi diri ada niat untuk berubah menjadi lebih baik, Allah akan sentiasa membantu hambanya.

kadang2, bila seseorang tu nak berubah, yg jadi masalahnya masyarakat sekeliling. aku bukan nak tuding jari kat sesiapa. tapi terfikir sejenak dengan sikap masyarakat hari ni.

lets say, someone tu jahat dan dia suka buat jenayah. bila dia berazam untuk berubah jadi insan yg berguna, mulalah masyarakat pandang serong kat dia. cuba kita renungkan, kalau bukan kita yg tolong orang macam tu, siapa lagi yg nak tolong kan.

semua dok pulau kan orang tu sebab orang tu dah banyak buat salah dan tak layak di maafkan. adoi. salah dah dorang ni. sedangkan nabi pon maafkan umat2 nya, ini kan pulak kita manusia biasa yg tak punyai apa2. apa lah salahnya kita tolong bagi semangat ke, nasihat ke. bukan keluar duit satu sen pon. makin dapat pahala adalah.

Tapi, janganlah berubah kerana seseorang, tapi berubah kerana diri sendiri dan yg MAHA ESA. itu lebih di redhai. Manusia memang tiada yg sempurna. Setiap hari pasti ada kesilapan yg dilakukan.

bukan orang jahat je tau yg boleh berubah. orang baik pon booleh berubah menjadi lebih baik.

oliver cromwell ada cakap,

orang yg berhenti untuk menjadi lebih baik sebenarnya telah berhenti menjadi seseorang yg berjaya.

so, bila kita nak jadi seseorang yg lebih cemerlang, kita mesti tamakkan diri untuk meningkatkan diri dari masa ke masa dengan cara tingkatkan kan segala prestasi, kurangkan segala kontroversi. eh, bukan! kita kena lah ada matlamat yg lebih tinggi dan kemahiran yg lebih baik.

sekian.

esok paper audit. jenuh nak menghafal segala fakta2 tu. dah macam sejarah tau.

maafkan ye kalau ada kesilapan yg sengaja atau tak sengaja. -_-'

24 Orang berkata:

mizzkechique said... [Reply]

tak salah menuju ke arah kebaikan.. tp kdg2 bila nk berubah tu jgn menunjuk2 sgt, tu dah lain namanya, secara tak langsung jd la salah..
nawaitu kena la betul, berubah dgn hati yg ikhlas.. =)

Ayuni said... [Reply]

betul....org slalu pk negatif side....

Izyan Masri said... [Reply]

KALAU ORANG NAK BERUBAH PASTU SEMUA PANDNAG SERONG,TAKYAH BERUBAH TERUS.LAGI DIORANG SUKA KOT.CEYY.EMO PULAK.HAHA

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

MK : kalau yg menunjuk2 tu, mmg tak ke mana lah, :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

ayuni : kesian dorang kan. nak berubah tak de org support, :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

izyan : kang tak pasal2 dorang jadi lagi jahat dari sebelumnya. =)

DiyanaMukhtar said... [Reply]

berubah tu kena ikhlas.. ada yg berubah sebab na glemer laa pe laa.. pastu jadi balik perangai asal, malah lebih teruk.. lepas tu yang jenis suka pandang serong lak 1 hal, da laa pandang serong kat orang, pastu bedegar2 nasihat tu ni, tu ni.. tup2 dia lak buat benda tu.. erkk.. *tetibe emo* hahahaha~

apa-apa, kalau dia berubah tu, ucap alhamdulillah.. :D tak semua orang mampu lakukannya.. kan?

sherah said... [Reply]

insyaAllah sherah pun tengah berubah jadi yang lebih baik.you know sherah suke bace benda2 mcm ni as ni boleh naikkan lagi smgt untuk berubah.thanks yang :') good luck untuk paper audit!hehe

hanim azhari said... [Reply]

yupp..setuju..biar la kite berubah sbb ikhlas dr diri sndri kn..btw..gud luck ye :)

~::KUYA HARIS::~ said... [Reply]

mereka-mereka ni ada kala suka sangat tengok kesalahan org lain walau orang tuh dah berubah,kan kan.hisy..takkan laa selamanya jahat,kan kan :')

HAJAR hasan said... [Reply]

errmm.. segalanya bermula dengan niat. kalau niat berubah tu kerana ALLAH. insyaALLAH, segalanya akan dipermudahkan. tp, kalau berubah sebab terpaksa. susah sikit la. sebab hati macam x rela.

and, perception manusia lain2. ada yg x boleh terima perubhn, ade jgk yg boleh terima. yg tak boleh terima tu, fikiran mereka masih ditakuk yg lme. x boleh terima sesuatu secara positif. tp, kte yg nk berubah, jgn mudah putus asa.

errkk ! terpanjang la pulak. ;)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

diyanaMukhtar : orang yg gagah je mampu buat semua tu, ;)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

sherah : yg baik kite kongsi sesama, ;)

thanks. harap boleh jawab semua soklan esok, takut~ -_-'

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

hanim azhari : thanks! betul, kalau sebab org lain, komfem menyesal di kemudian hari, ;)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

kuya haris : org2 mcm tu jenis yg tak suka tengok org lain bahagia, mintak di jauhkan lah, ;)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

hajar hassan : payah kan kalau org asek pk negatif kat org lain, ;)

Mehmed Nouri said... [Reply]

orang dolu2 kata : kalau nak berubah jangan kisah orang lain..org lain kemudian..katanya lagi : jadi baik sebab diri sendiri yang nak bukan pasal benda lain..betul kot kata2 orang dolu tu..kan? ahaks

Heidi Shafiq said... [Reply]

good luck for ur exam beb.. :)

hitammanis said... [Reply]

jika berubah itu senang spt mengeluarkan kata2, alangkah indahnya...doa, usaha,i'tikad dan tawakkal mesti ada. insyaAllah....semuanya dipermudahkan.

Mr iZzo (^^,) said... [Reply]

manusia memang pelik..(^_^)

saLam kenaLan...dr segmen gegar gegar Ben! huhu nice blog!(^_^)

sudi2 lah lawat kiter plak ye



http://themrizzo.blogspot.com

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

mehmed nouri : org dulu kan dah byk makan garam, dah masak dgn ragam org2, betul la tu. :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

heidi shafiq : thanks ya, :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

hitammanis : istiqamah lagi 1, hehe kalau sekejap buat sekejap tak, pon tak elok juga, :)

kAmi dAn mEreKa said... [Reply]

mr izzo : manusia pelik tu kamu, hehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...